බිලිං
බිලිං හි ඔෂධීය ප්රතිලාභ
බිලිං කොළ රෝග සඳහා හොද ප්රතිකාරයක් ලෙස භාවිතා කරයි.
ගුද මාර්ගයේ දැවිල්ලෙන් මිදීම සඳහා පත්ර කසාය ඉතා උසස් ඔෂධයක් ලෙස ගනු ලැබේ.
බිලිං පලතුරක් ලෙස කැස්ස සහ තෙරපුමට එරෙහිව ප්රලදායී වන අතර තවද එය කොලෙස්ටරෝල් වලට එරෙහිව සටන් කරන එය ඔෂධීය පානයක් හා විරේචකයක් ලෙස භාවිතා කරයි.
මෙම පලතුර ආමාශයේ අභ්යන්තර රුධිර වහනය පාලනය කිරීමට ද ප්රසිද්ධයි. බිලිං වලින් සාදන ලද සිරප් උණ සහ දැවිල්ල සඳහා ප්රතිකාරයකි. ගුද මාර්ගයේ ලේ ගැලීම නැවැත්වීමට සහ අභ්යන්තර අහුපෑවතන් සමනය කිරීමට ද මෙය යොදා ගනී.
පලතුරු ඉදුණු විට ඉතා හැපෙනසුළු වන අතර එය ඉදුණු විට දීප්තිමත්-කොළ සිට කහ-කොළ බවට හැරේ. එය ඉදුණු පසු එය බිම වැටේ. පිටත සම දිලිසෙන, ඉතා සිහින් සහ මෘදු වන අතර මස් කොළ පැහැති සුදු පැහැයෙන් යුක්ත වන අතර එය ඉතා ඉස්ම සහිත සහ අතිශයින් ඇඹුල් වේ. දුඹුරු පැහැයෙන් යුත් පැතලි බීජ කිහිපයක් එහි ඇත.
බිලිං සම්බෝලයක් සදා ගන්නා ආකාරය
අවශ්ය ද්රව්ය:-
◌ කුඩා බිලිං ගෙඩි 50
◌ උම්බලකඩ කුඩු මේස හැඳි 01
◌ කහ ස්වල්පයක්
◌ ලියූ අමු ඉඟුරු පෙති 02
◌ රම්පෙ
◌ කරපිංචා
◌ කෑලි මිරිස් අවශ්ය පමණට
◌ කපාගත් රතු ළුනු අහුරක්
◌ ලියූ සුදු ළුනු බික් 03
◌ කුරුඳු කැබැල්ලක්
◌ සේර කැබල්ලක් (අවශ්යම නැත)
◌ පොල්තෙල් මේස හැඳි 04
◌ ලුණු ස්වල්පයක්
සාදා ගන්නා ක්රමය:-
හොඳින් සෝදා ගත් බිලිං පෙති කපාගන්න එය ලුණු මිශ්ර වතුරේ පැය ½ ක් පමණ තිබෙන්නට හරින්න. ඉන් පසු හොඳින් දිය මිරිකා හැර, අනෙක් ද්රව්ය සමඟ කලවම් කරන්න. අවසානයේ පොල්තෙල් ටික භාජනයකට දමා රත් කර, බිලිං මිශ්රණය එහි දමා විනාඩි කිහිපයක් බැද ගන්න.
Comments
Post a Comment