ශාක වල පිටි මකුණන් ඉවත් කිරීමට සබන් වතුර මගින් කල හැකි ද ?

සබන් වතුර (ඉසින) යනු ශාක මත ඇති පිටි මකුණා සඳහා එලදායි ප්‍රතිකාර කිහිපයකි. කෙසේ වෙතත්, ගෘහස්ථ ඩිටර්ජන්ට් (රෙදි සොදන කුඩු ) හො සබන් වලින් ඔබේම ඉසින සෑදීම වඩා හොඳ බව ඔබට පෙනී යනු ඇත.



සබන් ඉසින මගින් පිටි මකුණා එලදායි ලෙස පාලනය කිරීම සඳහා, කෘමීන්ගේ ව්‍යුහ විද්‍යාව සහ ජීවන චක්‍රය තේරුම් ගැනීමට වඩා උපකාරී වේ.පිටි මකුණා ඔවුන්ගේ නම ලබා ගත්තේ තුන්වන කීට අවධියේ සිට ගැහැණු සතුන් සුදු, ඉටි ( White Wax ) වැනි ද්‍රව්‍යයකින් ආවරණය වී ඇති බැවිනි. වැඩිහිටි ගැහැණු සතුන් අඟල් 0.10-0.16 දිග සහ අඟල් 0.08-0.12 අතර පළල ඕවලාකාර හැඩැති මෘදු සිරුරු සමතලා කර ඇත. ඒවා සමහර විට රෝස පැහැයෙන් යුක්ත වන නමුත් සුදු පැහැයෙන් යුත් ඉටි කුඩු නිසා ඔවුන්ගේ ශරීර ආවරණය වන පරිදි සුදු පැහැයක් ගනී.

ගැහැණු පිටි මකුණා සංසර්ගයකින් තොරව ප්‍රජනනය කළ හැකි අතර සාමාන්‍යයෙන් කාන්තාවන් ඇගේ සිරුරට යටින් කපු පුළුන් කැබැල්ලක වැනි රැදවුමේ බිත්තර 500-600 ක් පමණ තබයි. දින 6 සිට 14 දක්වා කාලය තුළ බිත්තර පැටවුන් බිහි වන අතර නව ශාක කොටස් හෝ ධාරක (අතු) මත සුදුසු පෝෂණ ස්ථානවලට බිත්තර විසුරුවා හරිනු ලැබේ. පිරිමි පිටි මකුණා කුඩා, පියාපත් සහිත මැස්සන් වැනි කෘමීන් වන අතර ඒවා කලාතුරකින් දක්නට ලැබේ.



වැඩිහිටි පිටි මකුණා පාලනයට අපහසුවන්නේ ඉටි ආලේපනයකින් ආවරණය වී ඇති බැවින්  නමුත් සබන් මගින් පිටි මකුණාගේ ඉටි ආරක්ෂාව බිඳ වැටෙන අතර කෘමීන් විජලනය වේ, ආසාදිත ශාකයකට ප්‍රතිකාර කිරීමේදී වැඩිහිටි පිටි මකුණා පාලනය කිරීම මෙන්ම බිත්තර විනාශ කිරීම ද වැදගත් ය.

පිටි මකුණා ශාක යුෂ වලින් පෝෂණය වන අතර ශාකයට හානිදායි අපද්‍රව්‍ය බැහැර කරන කෘමීන් වන අතර ඒවා සියල්ලම ශාක ශක්තිය අඩු කරයි. අපද්‍රව්‍ය නිෂ්පාදනයක් වන මී පැණි වැනි සාන්ද්‍රණය, සීනි සහිත ද්‍රවයක් වන අතර ඒවා දිලිසෙන, ඇලෙන සුළු පටලයකින් ආලේප කරයි. මෙම සාන්ද්‍රණය ශාකයේ ප්‍රභාසංශ්ලේෂණ හැකියාවන් අඩු කරන හා අපිරිසිදු පුස් අච්චු දිලීර වර්ධනය සඳහා මාධ්‍යයක් ලෙස සේවය කරයි. පිටි මකුණා පෝෂණය විම මගින් නොමේරූ කොළ වැටීම, මියයෑම, සහ පරීක්ෂා නොකොට පැලෑටි පවා විනාශ විය හැකිය.



පිටි මකුණා පාලනය කිරීමට සබන් ඉසින

පිටි මකුණා ආසාදනය පාලනය කිරීම සඳහා ඔබ ගෙදර හැදූ සබන් ඉසින උත්සාහ කිරීමට කැමති නම්, සබන් සැර අඩු කර ගැනිමට ජලය නිසි පරිමාවන් යොදා ගැනිම ඉතා වැදගත් වන අතර පැලෑටි මත පිටි මකුණා පාලනය කිරීම සඳහා සබන් ඉසින සෑදීම සඳහා, ජලය ලීටර් 1 ඩිටර්ජන්ට්  තේ හැඳි 1 හො සබන් (සබන් කැටේ සුරා ) 10g-15g  පමණ මිශ්‍ර කරන්න.
සබන් ඉසින භාවිතයෙන් පිටි මකුණා පාලනය කරන්නේ කෙසේද?

සබන් ඉසින බොහෝ විට කාලගුණය උණුසුම් හා අව්ව පවතින විට ශාක වලට හානිකර වේ. උදේ හෝ සවස ආසාදිත ශාකයට ප්‍රතිකාර කරන්න, උෂ්ණත්වය සෙල්සියස් අංශක 90 ට වඩා වැඩි නම්, ඉසීමට පෙර එය සිසිල් වන තෙක් රැඳී සිටින්න. සබන් ද්‍රාවණය යෙදීම සඳහා පිරිසිදු ඉසිනය (Spray bottel)  භාවිතා කරන්න, ශාකයේ කුඩා ප්‍රදේශයක එය මුලින් යොදා පරීක්ෂා කර එය ප්‍රතික්‍රියාවකට ලක් වේදැයි පරීක්ෂා කිරීමට දිනක් හෝ දෙකක් බලා සිටින්න. හානිවීමේ සලකුණු නොමැති නම්, කඳේ සහ කොළ යටින් ශාකයේ සියලුම ප්‍රදේශ ඉසින්න, පැය දෙක තුනකට පසුව, ශාකයට සබන් වලින් වන හානිය අවම කර ගැනිමට පැළෑටිය නැවුම් පිරිසිදු ජලයෙන් සෝදා හරින්න. ආසාදනය වීමේ කිසිදු සලකුනක් නොපවතින තෙක් සෑම දින හතර හතකට වරක් පැළය ඉසින්න.
 


හරිතවත් පරිසරයක් තැනිමට අපේ යුතුකම
ස්තුතියි

# පිටිමකුණාපාලනය #මකුණා #පිටිමකුණාආසාදනය # පිටිමකුණාසඳහාඑලදායිප්‍රතිකාර

Comments

Popular posts from this blog

සැන්සවේරියා නොහොත් නියද . (Snake Plant)

ඔලිව් වල පෝෂණ පැතිකඩ

බිලිං